Jak ustawić piły w traku

Wątek forum

9 wpisów
L
luk

Witam wszystkich

Szybkie pytanko jak ustawiacie piły w traku pionowym chodzi mi czy równo do pionu czy pod lekkim skosem?

↩️ 9 wpisów
L
luk 17 lut 2020, 15:28

Witam wszystkich

Szybkie pytanko jak ustawiacie piły w traku pionowym chodzi mi czy równo do pionu czy pod lekkim skosem?

R
Rafał 19 lut 2020, 08:07

Cześć sam jestem ciekaw. U nas raz mieliśmy ustawione do pionu długo tak było a teraz mamy inny trak coś się posypało naprawiliśmy i od jakiegoś czasu wszystko nam ściąga krzywi śmigła robi bananuje. Dlatego postanowiliśmy je dać pod delikatnym skosem. Raz idzie dobrze raz źle. Nie wiemy od czego to zależy co się dzieje. Na jakim traku pracujesz?

D
Darek 19 lut 2020, 13:39

możesz kierować piły lewo prawo jak krzywi ale pion to podstawa zarówno ramy jak i pił.

R
Rafał ↩ Darek 19 lut 2020, 13:46

Ok pion jest rama piły też to jak mam je kierować lewo prawo.? Co mam je przebijać albo co?

T
tartak 19 lut 2020, 20:12

ustawione do pionu i prostopadle do ramy piłowej jak musicie dawać piły z tzw winkla to znaczy że coś macie nie tak to jest tymczasowy środek zaradczy ale nie zawsze dający poprawę

R
Rafał 19 lut 2020, 20:27

Skąd jesteście Darek, Tartak?

R
Rafał 19 lut 2020, 20:34

Nie jestem jakimś wszechwiedzącym i jakimś profesjonalista.

Wiem tylko tyle jeśli masz trak w porządku wszystko jest tak jak powinno to musi być stała strona ustawiona do pionu góra dół wyposrodkujesz. Rozwore ustawiasz do pił i jedziesz? Pozdrawiam. Chetnie pomogę tyle co wiem hehe ????

Z
Znachor 20 lut 2020, 20:10

Jeśli drewno miękkie musisz ustawiać z pochyłem, twarde bardziej na wprost. Chyba, że rama traka sama pochyla się w zależność od szybkości posuwu wtedy ustawiasz w pionie.

D
darek 27 mar 2020, 22:53

się to przechyłem ramy.Same piły należy też odpowiednio przygotować do pracy wstępne naprężanie rozprowadzanie zębów lub lepiej pogrubianie ostrzenie itp.

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd