Witam mam pytanie, chciałbym kupić do strugarki czterostronnej frez spiralny aby polepszyć jakość struganej deski, może się ktoś podzielić z wrażeń z używanie takiej głowicy, dotychczas używam głowic trzy nożowych i nie mam takiej jakości jak bym chciał uzyskać, przy głowicy spiralnej jest dużo lepsza jakość? mam na wrzecionie 6000 obrotów
Witam mam pytanie, chciałbym kupić do strugarki czterostronnej frez spiralny aby polepszyć jakość struganej deski, może się ktoś podzielić z wrażeń z używanie takiej głowicy, dotychczas używam głowic trzy nożowych i nie mam takiej jakości jak bym chciał uzyskać, przy głowicy spiralnej jest dużo lepsza jakość? mam na wrzecionie 6000 obrotów
Jaki materiał obrabiasz - gatunek, wilgotność??
Frezy spiralne sprawdzają się szczególnie przy obróbce drewna sękatego i o zawiłym układzie włókien - nie powodują wyrwań. Można nimi frezować \"pod włos\" dlatego znajdują zastosowanie na wzorcarkach. Mają one jednak swoje wady. Pierwsza - dość wysoka cena, druga - wymagają bardzo precyzyjnego ostrzenia. Najlepiej robić to w wyspecjalizowanych serwisach. Nawet małe błędy w ostrzeniu powodują powstawanie rys lub \"ząbków\" na obrabianej powierzchni. Frezy te występują w dwóch odmianach jako zgrubne i wykańczające.