co zrobić z gałęziami sosnowymi?

Forenthread

7 Beiträge
L
larry_bird@poczta.onet.pl

Będę wdzięczny za sugestię lub poproszę o propozycje w temacie sensownego zagospodarowania gałęzi sosnowych z drzew 10-30letnich. Znaczna część to były rozłożyste drzewa. Zostały one ułożone w kupy (ok 20) po wycince we wrześniu. Potrzebuję je uprzątnąć do marca (czym szybciej tym lepiej). Kogo mogę zainteresować uprzątnięciem? Czy materiał przedstawia jakąś wartość?

↩️ 7 Beiträge
L
larry_bird@poczta.onet.pl 21 Jan 2009, 22:11

Będę wdzięczny za sugestię lub poproszę o propozycje w temacie sensownego zagospodarowania gałęzi sosnowych z drzew 10-30letnich. Znaczna część to były rozłożyste drzewa. Zostały one ułożone w kupy (ok 20) po wycince we wrześniu. Potrzebuję je uprzątnąć do marca (czym szybciej tym lepiej). Kogo mogę zainteresować uprzątnięciem? Czy materiał przedstawia jakąś wartość?

M
marek 1 Feb 2009, 11:10

proponuje przerobic je w zrebke.

L
larry_bird@poczta.onet.pl ↩ marek 10 Feb 2009, 23:02

Marku, dziękuję, że chciało Ci się coś napisać. Niemniej nie zamierzam inwestować w maszyny ani pracę w działce, której nie znam. Chciałbym jak najszybciej pozbyć się materiału, który na logikę powinien przedstawiać jakąś wartość nawet za frajer. Szukam informacji czy czy mam szansę coś na tym wyciągnąć oraz kogo mogę zainteresować (również w wersji 0 profit. Pozdrawiam, larry

T
TheQ ↩ larry_bird@poczta.onet.pl 11 Feb 2009, 18:48

Oczywiście zrębki stanowią pewna wartość, ale w naszym kraju jest ona zbyt mała, by jakiejś firmie opłacało się przyjechać, zrębkować i zabrać kilka mp zrębki z prywatnej posesji.

Najtaniej będzie zapewne spalić te gałęzie.

L
larry_bird@poczta.onet.pl 11 Feb 2009, 20:24

Dzięki za radę. Trochę ciężko mi się pogodzić z takim marnotrawstwem ale obawiam się, że skończy się na dużym ognisku :(.

M
Michał ↩ larry_bird@poczta.onet.pl 12 Feb 2009, 00:18

mogę również zrozumieć. Jeżeli drogowcy ściągają rębak do gałęzi - czyż nie mogą podstawić przyczepy i odwieźć zrębek do najbliższej kotłowni ? To jest marnotrawstwo - w skali kraju podejrzewam, ze to spora masa jest....

W
witzpoznania 27 Mär 2009, 10:20

Z dowolnych gałęzi można szybko zbudować schronienia dla leśnych zwierzaków. Bardzo ekologiczne i absolutnie nieopłacalne - dopóki nie masz dotacji...

↩️ Im Thread antworten

← Forum
Fehler melden