jakiej firmy trak wybrać

Wątek forum

20 wpisów
A
adam 1981

witam wszystkich przymierzam się do wymiany traka taśmowego na nowy i chciałem się dowiedzieć jaki trak byście mi polecili trak będzie wykorzystywany do cięcia tarcicy budowlanej, parametry traka ;12m długości,pełna hydraulika,programator cięcia,pełny automat; korowarka zgóry dziękuje i pozdrawiam

↩️ 20 wpisów
A
adam 1981 8 sty 2009, 10:55

witam wszystkich przymierzam się do wymiany traka taśmowego na nowy i chciałem się dowiedzieć jaki trak byście mi polecili trak będzie wykorzystywany do cięcia tarcicy budowlanej, parametry traka ;12m długości,pełna hydraulika,programator cięcia,pełny automat; korowarka zgóry dziękuje i pozdrawiam

E
ersste 16 sty 2009, 19:09

technologiczna i zaczynaja sie wszelkie podróbki nawety te produkowane od 10 lat,ja wymieniasz na lepsze to przedewszystkim wysiag wnioski z poprzedniego sprzetu i kup trak na szeroka tasme min 100 mm.

M
Mario 18 sty 2009, 12:36

obecnie pracuje na traku Wirexa , z pelna hydraulika i jestem bardzo zadowolnony (chociaz trak ma juz kilka lat), poprzednio mialem Lignume i roznica w cieciu jest znaczaca moim zdaniem.

A co do wood mizera to kupna nowego to swietna inwestycja, gorsza sprawa jest kupno jakiegos \"grata\" 10cio letniego, poniewaz tam instalacja jest glownie na 12V i koszty wymiany np roznych stycznikow sa duzo drozsze niz w inych trakach . Wiec koszty eksploatacji sa wieksze:)

A
adam 1981 18 sty 2009, 21:09

Jabłoński , może ktoś ma doświadczenie z trakiem TRAK-MET Biskupiec (bo słyszałem że to nic ciekawego, ale taniego)

A
adam 19 sty 2009, 21:08

E
ersste 24 sty 2009, 21:50

twojej kasy,to już lepiej kupić używanego wood mizera i wymienić kilka cześć decydujących o jakości ciecia , a w ogóle to polecam trak na szeroka taśmę ,100-120 cm mam takie dwa i chce sprzedać (...)

A
Administrator ↩ ersste 25 sty 2009, 16:58

Posty o charakterze biznesowym (typu kupię, sprzedam) są z Forum usuwane.

E
ersste ↩ adam 6 lut 2009, 21:53

traka , owszem marka tez na znaczenie ale jakosc i przygotowanie piły do traka jest najwazniejsze ,obecnie tne na takzanym złomie ,trak samoróbka kupiony z psie pieniadze ,poprzednikowi tak szło ze zdesperowany oddał po cenie złomu ,załozyłem odpowiedznia tasme i trak tnie 8 mm lamele szer 50 cm przez 5 m ,i po przeschnieciu lamela idzie na szlifierke ,zaden trak na waska tasme nie zrobi tego co na szerokiej sie wytnie ,a kosztował tyle co połowa vatu za profesjonalna tasmówke na waska tasme.

M
Mika ↩ adam 27 mar 2009, 14:49

traki Wood-Mizera to zabawki w porównaniu z trakami DROZDOWSKIEGO (solidna, masywna konstrukcja do ciężkiej pracy na tartaku... a Wood-Mizer - lipne to i mizerne)

M
marianwoj ↩ Mario 28 lip 2009, 15:32

Witam, od 5 lat mam lignume MM-700HK w pelnej wersji, maszyna pracuje jak powinna, tolerancja ciecia utrzymuje sie w granicach 0,5-0,9mm, mocna konstrukcja pozwala na obrabianie naprawde duzych klód, nalezy stosowac sie do instrukcji obslugi a wtedy nie bedzie problemow, gadanie ze wirex jest lepszy jest mocno przesadzone, przed zakupem traka zjezdzilem kilka miejsc gdzie staly traki wirex-a ludzie byli niezadowoleni maszyna jak i samym serwisem.

A
Adam 30 kwi 2011, 10:07

Witam przymierzam się do kupna traka taśmowego i chciałbym się dowiedzieć jaki trak byście mi polecili , mogę przeznaczyć max 60tys .Zastanawiam się nad trakiem szeroko taśmowym AL-700 http://allegro.pl/trak-tasmowy-szerokotasmowy-certyfikat-ce-producen-i1577728356.html

Co o tym myślicie ^ ?

Może jakieś sugestie czym kierować się przy zakupie traka?

Pozdrawiam

L
lex 31 maj 2011, 10:08

widziałem ją jak pięknie cieła buczynę to FRKA 110

T
Tadeusz ↩ lex 1 cze 2011, 20:44

podawał marki ale dystrybutorem jest firma Polska . Traki te są nie za specjalne sporo energi zużywają komputer wariuje przestawia wymiary desek zle liczy snity kantówka od spodu to +- 3mm , korowarka sterowana hydraulicznie chodzi jak chce , z pil urywają się zęby zaraz trzeba regenerować , zeby krzywią się trzeba je prostować bo nie da się pracować. co najgorsze ze już 2 piły mi spadło a jedna to koszt 800 +vat .Traki szerokotaśmowe to przereklamowany sprzęt a kazdy sie tak zachwyca lepiej juz kupic trak pionowy z wózkiem hydraulicznym . zaluje ze kupiłem traka szerokotasmowego myslałem za 150 tys do czegos zobowiazuje , lepiej kupic 2 traki na waską tasmę oczywiscie z hydraulika ,

Z
ZM Drozdowski ↩ Adam 20 cze 2011, 11:30

Polecamy traki Drozdowski serii TTM

Cena od 36.000 do 50.000 netto

Dane techniczne na link

Filmy:

http://www.youtube.com/watch?v=0DgEVkePeWo&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=0DgEVkePeWo&feature=related

Pytania? - tel. *** lub e-mail

Możemy podac namiary na uzytkowników w/w traków w Pana rejonie

Wiadomość edytowana przez Administratora

Z
ZM ↩ Monia 20 cze 2011, 11:32

http://www.youtube.com/watch?v=pU_n8P832pM&feature=related

Z
ZM Drozdowski ↩ lex 20 cze 2011, 11:43

nie znam pilarek taśmowych FODu ale traki ramowe pionowe robią bardzo dobre

J
Jerzy ↩ Adam 21 cze 2011, 14:55

Wbrew powszechnie panującej modzie na traki szerokotaśmowe jestem nadal zwolennikiem traków na wąską taśmę, co więcej uważam że im węższa taśma tym lepsza, ponieważ im mniej płaszczyzny piły pracuje w drewnie= mniej płaszczyzny do tarcia, tym cięcie idzie lżej i prościej, wąska piła jak na moment ucieknie z właściwej prostej linii cięcia (zafaluje) to łatwiej jej wrócic ponownie do tej linii z racji tego że jest właśnie wąska, bardziej \"zwinna\" a dla szerokiej taśmy jest to wręcz niewykonalne. Wielu polskich producentów zabierając sie za produkcję traków na szeroką taśme na bazie traków wąskotaśmowych zapominając o bardzo istotnych rzeczach - o zwiększeniu naciągu piły stosownie do szerokości taśmy, czyli nawet 3-krotnie więcej niż był przy wąskiej taśmie oraz o odpowiednim zwiększeniu średnicy kół, taki trak nie ma prawa ciąc nie mówiąc już o jakiejśc większej wydajności czy lepszej jakości cięcia

T
tadzik ↩ Monia 26 cze 2011, 14:08

macie z elektroniki w dzisiejszej dobie robić traka bez hydrauliki to grzech , zwykłemu chłopu dać się tak orobic codziennie .... macie traka ktory technicznie nie ma mocnych jakosc wykonania bardzo wysoka ale czemu nie mozecie zrobić na falowniku posuwu . Mialem wasza taśmówkę ttm 800 ale sprzedałem siedzisko nie nadaje się do pracy tydzień po zakupie szlo do przerobienia . kręgosłup wysiadł od tego biegania z taśmówki po obroty itd . Czemu nie możecie zamontować pulpitu operatora gdzieś z boku no rozumiem ze pila nie możne chodzić na sucho ale można dać trakowi bardzo szybki powrót i opuszczanie i może zneutralizowało by się to pomyślcie nad tym mogli byście tez na ślizgach zrobić by ciszej chodziła maszyna w sumie dość często później trzeba ustawiać ale nie wyła by tak ze w słuchawkach uszy bolą . Denerwują mnie te wasze prędkości posuwowe na wariatorze tak samo w traczku pionowych czy ten kraj jest nie rozwinięty ??? bierzcie się do roboty w końcu weźcie przykład w Woltera Lachmety z deka ale kupuje maszyny od konkrecji ściąga z nich cala konstrukcje i klepie tak samo jak wasza ostrzałkę ;)

S
Stefan Drozdowski ↩ tadzik 11 lip 2011, 12:19

Twoje wynurzenia technicznie trącą mi konkurencją coś produkującą z maszyn niskiej jakości a nie prawdziwym tartacznikiem. Każdy nabywca naszych traków TTM wie, że od lat instalujemy w posuwie falowniki. Niestety ciągle musimy też produkowac drogie wariatory bo nasz przedstawiciel norweski (są tam prawdziwe zimy) nie chce znac u siebie nic innego za co dopłaca ekstra 380 euro. Podobnie wygląda handel z przedstawicielem w Ekaterinburgu, z tą tylko różnicą że od Rosjan wymagamy niższej dopłaty za opcję z wariatorem.

Panie Tadzik, reszta Twojej treści to chaos, nie rozumiem co piszesz a tym bardziej co chcesz opisac. Wyłapałem:

1) \"kręgosłup wysiadł od tego biegania...\"? Bieganie zawsze dobrze służyło kręgosłupowi, taka forma rehabilitacji, więc nie rozumiem.

2) \"Woltera Lachmety\" - nie znam ani kogoś ani czegoś takiego, zrozumiałem tylko że coś podgląda i kopiuje. Lepiej się jednak czuję gdy kopiują nas i niech tak zostanie.

P
Pozdrawiamy! ↩ Tadeusz 14 lip 2011, 12:25

Po pierwsze Pan nie jesteś żaden Tadeusz bo taki nie kupił maszyny!

Po drugie niby to jakie dwa traki na wąską taśmę i z hydrauliką kupi Pan za 150 tyś zł? Ma Pan na myśli te \"pseudo traczki\" o wadze w przedziale od 1 t do 2,5 t gdzie przy większej kłodzie gdy spadnie na torowisko gibają się jak huśtawka. I po trzecie takie bzdury mogą pisać tylko pseudo producenci traczków do cięcia dykty albo tektury! Natomiast jeżeli mówimy o traku pionowym to inna bajka bo tutaj cena zaczyna sie od 300 tyś netto przy traku górnonapędowym.Czyli krótki komentarz: \"Gdzieś dzwoni tylko chyba nie w tym kościele\" :)

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd