Jak zachować giętkość drewna?

Тема форуму

3 дописів
P
Przemek

Jak w temacie chciałbym się dowiedzieć jak zachować giętkość drewna.

Chodzi mi o kij leszczynowy o długość ok 3-4 m i chciałbym by po wysuszeniu był jak wędka giętki a zarazem wytrzymały.

Gdzieś czytałem że się taki kij wycina późną jesienią i suszy pół roku z przymocowanym ciężarkiem by się wyprostował ale nie wiem co zrobić i co zastosować by za bardzo nie wysechł by się później nie złamał.

Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

↩️ 3 дописів
P
Przemek 19 лис 2011, 21:17

Jak w temacie chciałbym się dowiedzieć jak zachować giętkość drewna.

Chodzi mi o kij leszczynowy o długość ok 3-4 m i chciałbym by po wysuszeniu był jak wędka giętki a zarazem wytrzymały.

Gdzieś czytałem że się taki kij wycina późną jesienią i suszy pół roku z przymocowanym ciężarkiem by się wyprostował ale nie wiem co zrobić i co zastosować by za bardzo nie wysechł by się później nie złamał.

Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

S
Sławek 19 лис 2011, 23:46

ogrzewania. Wtedy przy wysychaniu nie będzie się wyginał. Giętkość po wysuszeniu będzie, ale oczywiście tylko w pewnym zakresie - dużo niższym niż świeżo wyciętego kija.

P
Przemek 20 лис 2011, 08:40

Ale ponoć można przed suszeniem namoczyć porządnie kij i owinąć ciasno sznurkiem (nie wiem co to da al;e ma zapobiec nadmiernej utracie wilgoci)

A po za tym w taki sposób robiono kiedyś wędki więc musiały być dosyć miękkie i wytrzymałe.

↩️ Відповісти в темі

← Форум
Повідомити про помилку