Witam dopiero zaczynam swoją przygodę tartaczną dlatego proszę kolegów jeżeli wiedzą o jakiś informacjach,instrukcjach,serwisów-kach,kontaktach do ludzi znających się na rzeczy i mogących pomóc w sieci dotyczących porad typu rozwieranie ostrzenie pił itd to bardzo proszę o napisanie mi na e-maila lub w tym temacie
Witam dopiero zaczynam swoją przygodę tartaczną dlatego proszę kolegów jeżeli wiedzą o jakiś informacjach,instrukcjach,serwisów-kach,kontaktach do ludzi znających się na rzeczy i mogących pomóc w sieci dotyczących porad typu rozwieranie ostrzenie pił itd to bardzo proszę o napisanie mi na e-maila lub w tym temacie
Witam. Powinieneś kolego sprecyzować bardziej swoje potrzeby, oraz sprecyzować ich priorytety. Wtedy może bym tobie na niektóre pytania odpowiedzieć np. ostrzenie pił.
może nawet coś napiszę ...
musisz zaczac prace na maszynie ktora od poczatku zacznie się zwracac a po krotkim czasie przynosic małe zyski, dopiero pozniej mozesz myslec o rozwoju. W dzisiejszych czasach bedzie Ci trudno stanac na nogi, jaki masz tartak?
Czyli co według cb mam olać to że koła są krzywo ustawione i rwą się piły tylko ciachać dalej kolego ja już nie urabiam na te piły a gdzie dopiero prąd i mój zarobek ? Jak według cb pytanie jak ustawić koła jest banalne jak nawet nie potrafisz na nie odpowiedzieć tylko snujesz jakieś farmazony które odbiegają od tematu i w niczym mi nie pomagają dzięki za taką pomoc !
Sprawdzić wszystkie możliwe ustawienia , pion, poziom.Ustawienia kół w/g siebie. Wystarczy długa listwa[prosta] przyłożona do powieżchni koła. Musi przylegać idealnie. Następnie rolki, czy przy naciąganiu taśmy odchylają się. Jaki jest luz na rolce od kołnieża ,ja mam 1.5 do 2 mm. Jeżeli jest inaczej trzeba wyregulować. Naciąg piły-czy prawidłowy. JEŻELI koła są odchylone względem siebie [zakładam że są w pionie] to pękają od tyłu ,lub od przodu. Jednym słowem ustawianie i ustawianie. Każdy milimetr jest ważny.
tego poziomicy elektronicznej ? co o tym myślisz ?
Przyznaj się jakiej marki masz trak i ile ma lat. Czy na osiach kół masz śruby regulacyjne. Rwanie pił to może być sprawa ostrzenia, jaki masz sprzęt do ostrzenia i czym ostrzysz, czy przestrzegasz czasu cięcia. Jakich pił i używasz i jakie mają parametry.
Poziomica el. bardzo dobra , ja używam zwykłej. Tak jak P. Antoni zasugerował. Czym starszy trak tym więcej możliwych usterek. A nie daj Boże samoróbek. Mam taki. ustawiałem go przez 2 tyg. To była wojna o każdy mm. a materia nie chciała sie poddawać. Jeżeli chodzi o piły to najlepiej oddać do ostrzalni, na pewno są w Twojej okolicy. Będziesz miał pewność solidności. Ważne , każde drewno wymaga innego kąta ostrzenia, oraz szranku. Tego trzeba pilnować. Wydajność piły zwykłej to do 1,5 do 2m. Póżniej tępa.