??!!
??!!
szerokiej taśmie mogę śmiało powiedzieć że wąska taśma to strata czasu i pieniędzy. na szerokiej taśmie da się tyle zrobić co najmniej tyle co na traku pionowym. Precyzja i szybkość jakiej nie da się osiągnąć przy wąskiej taśmie. Zero problemów z rozwieraniem bo po prostu tego nie ma. Polecam słoweński trak na taśmę z węglikiem lub niemiecki bez węglika
o ile drozszy jest trak na szeroką taśmę ? i sama taśma.
czy ktos ma telefon lub jakis namiar albo nazwe firmy gdzie można taki trak zobaczyć
sam trak jest drozdzy o jakies okolo 100 % ale warto zainwestowac w taka maszyne pod wzgledem wydajnosc a takze dokladnosci ............
w takim razie ile mozna przeciac na godzine gotowego wyrobu w porownianiu z trakami o waskiej tasmie ?
wydajność zależny tez jaki gotowy towar ma być uzyskany ale w porównaniu z trakiem na wąskiej taśmie wydajność jest większa o ponad 100%. Wiem ponieważ sam posiadam takiego traka!!!
silniki do 15 kw ,a szerokie tasmy 50 a nawet 150 kw i szeroka to wytrzyma ,sam wyglad tasmy jej wysokosc zeba mówi ze sporo trociny jest w stanie zmiescic ,sam uzywam takiego traka i przy silniku 18 kw posów jest zdecydowanie szybszy niz w trakach na waska tasme z gornej półki,produkuje lamele o gr 7 mm i na rozdzielczej pionowej perfekcyjnie rozcinam pryzmy ze po wysuszeniu ida prosto na szlifierke ,z powodu braku drewna okragłego szprzedam obie maszyny ,oferta na giełdzie drewno pl.
a ja pracuję na dwóch trakach (od drozdowskiego) (max średnica przecieranej kłody 110cm), na wąską taśmę (40mm) i dalej mi się to bardziej opłaca niż zakup jednego dużego na szeroką i praca na nim (sam trak drogi, piły też, dłużej schodzi z naostrzeniem i wymianą piły, reasumując nie nie wprzetrzesz materiału szybciej i taniej). Wystarczy że piłki są prawidłowo naostrzone i naciągnięte, srednice kół w trakach są idealnie dobrane do szerokości taśmy i posuwu a cięcie idzie super. Szersza taśma nie wpływa na jakośc i szybkośc cięcia, wiem to z doświadczenia bo miałem do czynienia z obydwoma typami traków
trzeba wziąc też po uwagę średnicę kół (napędowe i napinające) - musi byc odpowiednio dobrana do szerokości taśmy (co z tego że masz szeroką taśmę jak koła masz za małe) i odpowiedni napęd, wszystko musi ze sobą \"grac\"
szersza taśma = większe koła (napędowe i napinające)= większy silnik = posuw szybszy
węższa taśma = mniejsze koła = mniejszy silnik = wolniejszy posuw
1 trak na szeroką taśmę = 2 traki na wąską taśmę, ale często koszty zakupu a potem pracy i tak większe przy pracy na 1 dużym traku