Proszę znawców o pomoc. Chcę zająć się produkcją polan do kominka.

Vlákno fóra

6 príspevkov
J
Jeszcze biedny, ale ambitny PL

Witam serdecznie.

Mam trzydzieści lat, mieszkam w okolicach Bydgoszczy, chcę od wiosny 2011 rozpocząć DG, chcę zajmować się produkcją drewna do kominka. Mam za rodzinnym domem działkę ok. 2500m2, chcę ją przeznaczyć na plac do produkcji i składowania. Działka znajduje się w db. lokalizacji 5km od granic Bydgoszczy.

Moje zapytanie czy na taką działalność muszą być jakieś zezwolenia, czy wystarczy zgłosić tylko w urzędzie gminy, do najbliższego domostwa sąsiada ok. 100m, następny ok. 300m. Działalność ta to PKD 16.29Z PRODUKCJA POZOSTAŁYCH WYROBÓW Z DREWNA; PRODUKCJA WYROBÓW Z KORKA, SŁOMY I MATERIAŁÓW UŻYWANYCH DO WYPLATANIA, a dokładnie produkcja polan do kominka . Z tego co się orientuję to na założenie tartaku trzeba już jakieś specjalne zezwolenia, ale produkcja wyrobów tartacznych to inne PKD dokładnie 16.1. Orientuje się Ktoś z Was jak to wygląda, lub do kogo się udać aby dokładnie się zorientować w tym temacie?

↩️ 6 príspevkov
J
Jeszcze biedny, ale ambitny PL 29 dec 2010, 12:52

Witam serdecznie.

Mam trzydzieści lat, mieszkam w okolicach Bydgoszczy, chcę od wiosny 2011 rozpocząć DG, chcę zajmować się produkcją drewna do kominka. Mam za rodzinnym domem działkę ok. 2500m2, chcę ją przeznaczyć na plac do produkcji i składowania. Działka znajduje się w db. lokalizacji 5km od granic Bydgoszczy.

Moje zapytanie czy na taką działalność muszą być jakieś zezwolenia, czy wystarczy zgłosić tylko w urzędzie gminy, do najbliższego domostwa sąsiada ok. 100m, następny ok. 300m. Działalność ta to PKD 16.29Z PRODUKCJA POZOSTAŁYCH WYROBÓW Z DREWNA; PRODUKCJA WYROBÓW Z KORKA, SŁOMY I MATERIAŁÓW UŻYWANYCH DO WYPLATANIA, a dokładnie produkcja polan do kominka . Z tego co się orientuję to na założenie tartaku trzeba już jakieś specjalne zezwolenia, ale produkcja wyrobów tartacznych to inne PKD dokładnie 16.1. Orientuje się Ktoś z Was jak to wygląda, lub do kogo się udać aby dokładnie się zorientować w tym temacie?

J
Jeszcze biedny, ale ambitny PL 29 dec 2010, 12:53

Wszystkich forumowiczów.

J
Jeszcze biedny, ale ambitny PL 2 jan 2011, 15:08

L
leśny ludż 3 jan 2011, 19:06

Jeśli zaczniesz o wszystko pytać i będziesz chciał wszystkie przepisy przestrzegać to pewno stracisz chęci do tej działalności machina biurokracji jest tak rozbudowana ze potrzeba kilka lat aby to co zamierzasz robić było zgodne z wszystkimi przepisami , moja rada to po najmniejszej linii oporu i do roboty, resztę Ci życie dopowie, nie zapomnij tylko o opłacalności przedsięwzięcia bo siekierą i piłą motorową to nie za wiele wskórasz , aha i żyj w zgodzie z sąsiadami bo( dobry )sąsiad to w dzisiejszym czasie może dużo pomóc a tel ma każdy i pisać też potrafi jak zechce.

R
Robert ↩ Jeszcze biedny, ale ambitny PL 3 jan 2011, 19:14

działalność gospodarczą, jeśli inwestujesz (np. budujesz magazyny, hale produkcyjne, suszarnie itp) - musisz uzyskać odpowiednie zgody, jeśli zatrudniasz ludzi - stosujesz odpowiednie przepisy. Jak ci się sąsiedzi nie przyczepi do czegoś, będziesz miał spokój, jak się przyczepią - poznasz wszystkie przepisy dogłębnie.

J
Jeszcze biedny, ale ambitny PL 3 jan 2011, 21:10

Na początku chcę zadziałać husqvarną 346xp, a jak dobrze pójdzie to potem automat, jakaś używka za ok. 25.000PLN plus C-360.

Pozdrawiam.

↩️ Odpovedať vo vlákne

← Fórum
Nahlásiť chybu