Przetargi PLD - jakie ceny?

Forum thread

9 posts
R
Ryszard Z>

Trwają przetargi na PLD, każdy z nas musi podać w ciemno ceny za drewno co przy obecnych brakach skończyć się może tragicznym wzrostem cen. Żeby nie dać się zwariować proponuję wymienić się wysokością cen jakie oferujemy na PLD

↩️ 9 posts
R
Ryszard Z> 22 Oct 2010, 02:15

Trwają przetargi na PLD, każdy z nas musi podać w ciemno ceny za drewno co przy obecnych brakach skończyć się może tragicznym wzrostem cen. Żeby nie dać się zwariować proponuję wymienić się wysokością cen jakie oferujemy na PLD

A
Adam 22 Oct 2010, 09:24

M
Michał ↩ El 22 Oct 2010, 11:52

surowcowego. I żadna firma PLD nie odpuści

A
Adam 22 Oct 2010, 13:44

Jak chcesz się umawiać z firmami , zagranicznymi lub dużymi tartakami. A twoja konkurencja też jest na pewno bardzo lojalna. Niestety panowie drzewiarze LP wydały wyrok na małe i średnie firmy .Trzeba się będzie przekwalifikować . LP wprodziły wariant niemiecki , tylko duże firmy przetrwaqją

P
POLAK 22 Oct 2010, 22:08

Budować więcej fabryk IKEA a bedzie drewno w cenie złota i nie do zdobycia. A leśnicy już ręce zacierają bo IKEA wciąga całe drewno które jest, a cena wynika z monopolu lasów i potęgi IKEA.

D
Darek 22 Oct 2010, 23:35

Sam się zastanawaim mam małą firmę jestem 30 lat na rynku i takich czasów jeszcze nie było. Drzewno drogie do tego jeszcze chcą go inaczej klasyfikować (na długości) porażka . Ja chcę dać ceny wywoławcze bo te po których ostatnio kupywałem były złodziejskie 300 plus vat i transport (a niedalko mnie robią więźby po 550), z drugiej strony jak nie dostanę nic lub mniej to jest po mnie i tak przecież obcinają na po 25% to już jest kompletna paranoja. Nie wiem co robić RDPL Katowice wykupują Austryjacy biorą wszystko jak leci (kto by nie brał jeśli mają przebicie 4 do 1 i do tego bez VAT;u )i to oni ustalają ceny oni i 10 potentatów w Polsce. Wiem i to z dobrych źródeł że jeśli oni ustalą sobie cenę np. 200 za m3 to nam małym firmą daje się cene minmalną 300

R
Ryszard Z> ↩ Darek 23 Oct 2010, 00:24

cenie ok. 170 zł za sosnę

D
Darek 28 Oct 2010, 18:56

MI obcęli i mogłem wziąć tylko 750m3

za sosne zaoferowałem 165 i dostałem wszystko za świerka 219 i niestety 165 m3 nie dostałem

Ile dawaliście za świerka ??

W
Wujek ↩ Darek 28 Oct 2010, 21:30

Chcieliście interwencji rządu to macie. Lasy idą do budżetu i każda złotówka sie liczy. Zmienić trzeba mentalność drzewiarzy. Nie będzie PLD no i dobrze bo będzie więcej pieniędzy do budżetu

↩️ Reply in thread

← Forum
Report a bug