Trwają przetargi na PLD, każdy z nas musi podać w ciemno ceny za drewno co przy obecnych brakach skończyć się może tragicznym wzrostem cen. Żeby nie dać się zwariować proponuję wymienić się wysokością cen jakie oferujemy na PLD
Trwają przetargi na PLD, każdy z nas musi podać w ciemno ceny za drewno co przy obecnych brakach skończyć się może tragicznym wzrostem cen. Żeby nie dać się zwariować proponuję wymienić się wysokością cen jakie oferujemy na PLD
surowcowego. I żadna firma PLD nie odpuści
Jak chcesz się umawiać z firmami , zagranicznymi lub dużymi tartakami. A twoja konkurencja też jest na pewno bardzo lojalna. Niestety panowie drzewiarze LP wydały wyrok na małe i średnie firmy .Trzeba się będzie przekwalifikować . LP wprodziły wariant niemiecki , tylko duże firmy przetrwaqją
Budować więcej fabryk IKEA a bedzie drewno w cenie złota i nie do zdobycia. A leśnicy już ręce zacierają bo IKEA wciąga całe drewno które jest, a cena wynika z monopolu lasów i potęgi IKEA.
Sam się zastanawaim mam małą firmę jestem 30 lat na rynku i takich czasów jeszcze nie było. Drzewno drogie do tego jeszcze chcą go inaczej klasyfikować (na długości) porażka . Ja chcę dać ceny wywoławcze bo te po których ostatnio kupywałem były złodziejskie 300 plus vat i transport (a niedalko mnie robią więźby po 550), z drugiej strony jak nie dostanę nic lub mniej to jest po mnie i tak przecież obcinają na po 25% to już jest kompletna paranoja. Nie wiem co robić RDPL Katowice wykupują Austryjacy biorą wszystko jak leci (kto by nie brał jeśli mają przebicie 4 do 1 i do tego bez VAT;u )i to oni ustalają ceny oni i 10 potentatów w Polsce. Wiem i to z dobrych źródeł że jeśli oni ustalą sobie cenę np. 200 za m3 to nam małym firmą daje się cene minmalną 300
cenie ok. 170 zł za sosnę
MI obcęli i mogłem wziąć tylko 750m3
za sosne zaoferowałem 165 i dostałem wszystko za świerka 219 i niestety 165 m3 nie dostałem
Ile dawaliście za świerka ??
Chcieliście interwencji rządu to macie. Lasy idą do budżetu i każda złotówka sie liczy. Zmienić trzeba mentalność drzewiarzy. Nie będzie PLD no i dobrze bo będzie więcej pieniędzy do budżetu