Czy ktoś z Was mógłby pomóc mi i podesłać mi takie stawki? Chodzi o to , że musze ustalić jakis akord i dobrze by było, gdybym miał się na czym wzorować.
Czy ktoś z Was mógłby pomóc mi i podesłać mi takie stawki? Chodzi o to , że musze ustalić jakis akord i dobrze by było, gdybym miał się na czym wzorować.
No to chronometraż się kłania. Musisz kolego usiąść z zegarkiem przy pracownikach i zobaczyć jak im to idzie. Ważne żeby uwzględnić wszystkie czynności okołooperacyjne - oprócz samego zbijania musisz uwzględnić czynności, które pracownicy wykonują oprócz zbijania (czy dowożą materiał, paletują gotowe, przezbrojenie pistoletów itp.
Następne pytanie jaki ten akord ma być i ile chcesz zapłacić :) - czyli czy chcesz mieć dobrą produkcję i nadwyżkę jako premia, czy chcesz mieć stabilną dobrą produkcję i karać za słabe wyniki.
Czyli ile elementów realnie może (lub powinien) pracownik wykonać w godzinę (zmianę) i ile chcesz (możesz) mu za to zapłacić.
Moja stawka nie ma tu nic do rzeczy, jeśli sprzedasz rollborder za 5 zł możesz zapłacić więcej niż ja gdy sprzedaję za 4 zł.