plotki czy prawda...

Forenthread

14 Beiträge
S
sławomir

czy są plany żeby LP odstąpiły od naliczania kar za nieodebrany surowiec w pierwszym półroczu?

↩️ 14 Beiträge
S
sławomir 7 Mär 2023, 18:38

czy są plany żeby LP odstąpiły od naliczania kar za nieodebrany surowiec w pierwszym półroczu?

J
jesion 7 Mär 2023, 21:03

dołożyć wszystkim szaleńcom ,licytującym bez opamiętania maksymalne kary jakie tylko są możliwe raz, za nieodebrany surowiec dwa ,za to że normalni zdrowo i rozsądnie licytujący przedsiębiorcy nie mogli zapewnić sobie surowca w rozsądnych i przystępnych cenach. W mojej okolicy są firmy które nie odebrały z drugiego półrocza 2022 roku od kilku do kilku tysięcy m3.

A
Adam 8 Mär 2023, 08:53

Dobrze by było monitorować i patrzeć lasom na ręce czy wystawią nie sprzedany surowiec na e-drewno .Wtedy cena powinna trochę spaść .

A
Adam ↩ jesion 8 Mär 2023, 08:54

Jaka dyrekcja LP

P
Paweł 9 Mär 2023, 17:12

Zobacz co się teraz dzieje, jest dużo drewna wystawiane i dalej ceny idą ponad 400, bo ludzie kalkulują, że jak ktoś ma z umowę tylko z systemówki bez portalu musiał zapłacić 520-550, woli zapłacić karw te 50 zł kupić 100 taniej i jeszcze jest do przodu w całym rozrachunku, dlatego nie spodziewajmy się, że pomimo stagnacji rynku nagle będzie można kupywać surowiec po minimalnych cenach.

S
sławomir 31 Mai 2023, 05:07

nieodebrane drewno? Czy naliczoną karę wliczacie w koszty firmy?

Ś
Średni Tartak 2 Jun 2023, 13:16

Gdyby LP odstąpiły od naliczania kar, to byłoby to wielką niesprawiedliwością wobec mnie i wszystkich, którzy odbierają cały zakontraktowany surowiec bez względu na cenę.

T
tartak 2 Jun 2023, 15:28

maju odbierały drewno z poprzedniego roku

Ś
Średni Tartak ↩ tartak 2 Jun 2023, 19:48

Przedłużenie umowy to nie jest anulowanie kary.

Ł
Łukasz 4 Jul 2023, 13:16

niby miał być taki projekt rządowy z pomocą, gdzie mieli częściowo albo całkowicie odstępować od naliczania kar, chyba to w końcu przeszło

Ś
Średni Tartak ↩ Łukasz 6 Jul 2023, 19:57

wobec tych którzy całe drewno odebrali bez względu na cenę. Jak ktoś podbił mi cenę z 400 na 600 zł, to ja za każdy kubik zapłaciłem o 200 zł za dużo, a on zapłaci tylko 60 zł kary. Czyli nawet jak zapłaci karę, to główny koszt jego działań ponoszę ja.

Jak znajdę przypadek, w którym LP anulowały komuś karę, pozwę LP o nierówne traktowanie i będę żądał rekompensaty co najmniej w kwocie 10% wartości drewna jakie zakupiłem na e-systemie na pierwsze półrocze 2023r.

Ś
Średni Tartak 12 Jul 2023, 13:16

Rozmawiałem z czterema RDLP, wszystkim będą naliczać kary i nie będą się narażać na pozwy sądowe od tych, którzy całe drewno odebrali. I bardzo dobrze!

S
Sosnowy 15 Jul 2023, 22:49

Tylko tak powstrzyma się ludzi licytujących z brakiem wyobraźni i poczuciem bezkarności.

G
Gregor ↩ Średni Tartak 18 Jul 2023, 18:38

dlatego kupuje się drogie i przepłacone drewno na aukcjach czy to systemowych czy na e-drewnie skończywszy.

↩️ Im Thread antworten

← Forum
Fehler melden