Witam, jestem początkujący w obrubce drewna i to raczej do celów prywatnych, a moje pytanie brzy dlaczego podczas przecieraniu drewna na traku piła przy sekach faluje nawet do 5 mm. Po 10 cm wraca do swojego toru i wymiar już trzyma
Witam, jestem początkujący w obrubce drewna i to raczej do celów prywatnych, a moje pytanie brzy dlaczego podczas przecieraniu drewna na traku piła przy sekach faluje nawet do 5 mm. Po 10 cm wraca do swojego toru i wymiar już trzyma
Oddaj piły do firmy specjalizującej się w profesjonalnym ostrzeniu i szrankowaniu
zmieniałem już trzech producentów
Witam, jak wiadomo trak to maszyna do rozkroju wzdłużnego kłód. Geometria zęba jest dopasowana do takiej operacji. Trafiając w seka, który jest przekrojem poprzecznym pila zaczyna falować. Jak wiadomo twardosc jest większa ponieważ sek składa się głównie z twardzieli.
Uznałbym to za "normalne" zjawisko.
Pozdrawiam
Bo jeśli pła trafia w sek i wymiar zmienia się do 5mm czy coś takiego będzie do przyjęcia przy obrócę drewna na więźbę dachowa???
Dobre pytanie.....powierzchnia robocza elementu powinna być prosta. Najlepiej żeby wypowiedział się jakiś Dekarz. Ja prowadzę dalszą obróbkę tzn. Struganie itp więc spokojnie wychodzimy z takich odchylkow od wymiaru.
5mm to możliwa zmiana wymiaru na dużych sekach.