Tartak falującą piła przy sekach

Wątek forum

6 wpisów
A
Arwk

Witam, jestem początkujący w obrubce drewna i to raczej do celów prywatnych, a moje pytanie brzy dlaczego podczas przecieraniu drewna na traku piła przy sekach faluje nawet do 5 mm. Po 10 cm wraca do swojego toru i wymiar już trzyma

↩️ 6 wpisów
A
Arwk 12 lip 2022, 16:53

Witam, jestem początkujący w obrubce drewna i to raczej do celów prywatnych, a moje pytanie brzy dlaczego podczas przecieraniu drewna na traku piła przy sekach faluje nawet do 5 mm. Po 10 cm wraca do swojego toru i wymiar już trzyma

S
szu 12 lip 2022, 20:31

Oddaj piły do firmy specjalizującej się w profesjonalnym ostrzeniu i szrankowaniu

A
Arwk 13 lip 2022, 05:59

zmieniałem już trzech producentów

I
I.S. ↩ Arwk 13 lip 2022, 20:21

Witam, jak wiadomo trak to maszyna do rozkroju wzdłużnego kłód. Geometria zęba jest dopasowana do takiej operacji. Trafiając w seka, który jest przekrojem poprzecznym pila zaczyna falować. Jak wiadomo twardosc jest większa ponieważ sek składa się głównie z twardzieli.

Uznałbym to za "normalne" zjawisko.

Pozdrawiam

A
Arwk 13 lip 2022, 20:28

Bo jeśli pła trafia w sek i wymiar zmienia się do 5mm czy coś takiego będzie do przyjęcia przy obrócę drewna na więźbę dachowa???

I
I.S. ↩ Arwk 13 lip 2022, 20:36

Dobre pytanie.....powierzchnia robocza elementu powinna być prosta. Najlepiej żeby wypowiedział się jakiś Dekarz. Ja prowadzę dalszą obróbkę tzn. Struganie itp więc spokojnie wychodzimy z takich odchylkow od wymiaru.

5mm to możliwa zmiana wymiaru na dużych sekach.

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd