Moi drodzy , jestescie w stanie mi powiedziec co Wy zrobicie z deba ktory za ladunek trzeba bedzie zaplacic 40 tys netto ? za 20 m2 ? ... jak wy chcecie wyjsc na tym i cos zarobic ? ja mam 21 lat tartak i nie mam pomyslu jak po takiej cenie mozna zarobic . chyba ze jestem glupi
Moi drodzy , jestescie w stanie mi powiedziec co Wy zrobicie z deba ktory za ladunek trzeba bedzie zaplacic 40 tys netto ? za 20 m2 ? ... jak wy chcecie wyjsc na tym i cos zarobic ? ja mam 21 lat tartak i nie mam pomyslu jak po takiej cenie mozna zarobic . chyba ze jestem glupi
Kolego nie martw się historii juz zna takie przypadki licytowania drewna WO SO po 600zł kończy się to zawsze tak samo nie odebraniem surowca albo liczeniem ze się weźnie w D klasie ceny napewno spadną ale myślę ze to potrwa jeszcze rok, przed pandemią ceny na portalu można było kupić prawie z wyjściowej, budowlana spowolni bo musi i ceny wrócą do normy najważniejsze nie kupować drewna po cenach na które nie ma zbytu. A i ceny windujemy my sami nie Chinczyki czy Niemcy oni nie kupią drewna po 1000zł tylko my sami sobie podbijamy ceny przede wszystkim rozsądek i nie kupować na zapas Panowie i Panie i nie chytrze bo i tak nikt ci nie da kupić 2000m3 w jednym leśnictwei lepiej ując masy i dać wszystkim po trochu ceny zależa tylko od nas a lasy to wykorzystują że Polacy to panikarze.
DOBREM NA KTÓRYM PRZEPROWADZA SIE SPEKULACJE NA DUŻĄ SKALE W CELU OSIAGNIECIA MAKSYMALNYCH ZYSKOW W DŁUŻSZEJ PERSPEKTYWIE. MY ZWYKLI TARTACZNICY Z NIEWIELKIM KAPITAŁEM DOSTAJEMY TYLKO RYKOSZETEM.
spójrzcie na to
RDLP Wrocław, Nadleśnictwo Oleśnica Śląska, DB - dąb, W_STANDARD (nr 1309221720)
lub ta aukcja: nr 0802221885
kto to kupuje ?
S2B DB GD- 1025/m3 Gratulacje dla zwycięzców!
1704221116
Milicz, 1318221470
Zdarzają się ceny grubo powyżej 700PLN!!!
0808220768 :(
...."moje"okolice są za 2 tygodne, chyba skocze do sklepu po pampersy
RDLP Wrocław, Nadleśnictwo Oława, DB - dąb, W_STANDARD (nr 1320221713)
Wc1 1301zł m3
Bardo koło 800 zł za C1 ciekawe co z tego tna hehehe
Nie rozumiem dziwicie sie , że ceny są wysokie z drewno okrągłe, tyle że podam przykład:
kupująć drewno po 500/600zł za m3 WC0 robiąc z tego klejonkę nie sprzedasz jej za 2000zł tylko 4500zł
Wiec jasne jest , że ten kto kupuje wysoko sprzedaje drogo.
Tyle w temacie,
s2ap sosna ,swierk, brzoza po 280-300zl za m3 tak jak to widac na aukcjach?? Chyba nie jestem w temacie moze to jakis zloty interes na tym sortymencie kreca??
Zmień pracę, idź na etat. Branża nie straci. Ciao.
Odrobine kultury kolego ja tez radze zebys zmienił prace np głaby w kapuscie wycinał.Ciao
Dla ciebie.
Złosliwosci nie są potrzebne. Moze Ty te złote klopy robisz .
Tak na dobry początek dnia
S2A DB OP 405zł/M3 na Szczecinie
Akurat ten rejon łącznie ze szczecinkiem bije Gryfskand z ozenem
Jaki sens ma protest branży drzewnej ? Przecież przedsiębiorcy tak zachowując się na licytacjach udowadniają, że branża ma się super. Skoro stać ich kupować drewno 2,5 razy drożej niż w poprzednim roku tzn że jest super
Nigdy tartaki nie zarobiły takiego hajsu jak w 2021. Jak ktoś nie dał rady to jest Januszem biznesu i powinien wypadać z branży.
Masz rację co zarobiliśmy w 2021, al to oddamy w 2022 z nawiązką.
1315222005
1315222005
Należy wprowadzić jawność nazwy kupującego. Nazwa kupującego zgodna z tą w rejestrze przedsiębiorców, widoczna podczas aukcji.
jestem za
W pierwszej kolejności!!
Swoją drogą, jestem ciekaw jak na to wszystko zareagują Ci, którzy byli i lobbowali za zmianami zasad sprzedaży na obecne. Mam na myśli Kronospany, Mond itp . Chyba nie przewidzieli, że "wolny rynek" którego tak pragneli zmieni się rynek "wariatów"...
RDLP Gdańsk, Nadleśnictwo Wejherowo, SW - świerk, S_S2A (nr 1514221400)
511zł/m3 :D
i tak sie to kończy.
Uparł sie cymbał na wszystko i dobili do 511. Zapewne gdyby miał odrobine rozumu to oddałby ten kurs i zakończyłoby sie na 300-350.
netto to po ile koledzy zamierzacie sprzedawac tarcice debowa ? :D np w klasie rustik ? :D 4000zl ? przeciez nikt tyle nie da za drewno w klasie rustik
SYSTEM SPRZYJA PRZEBIJANIU CEN I JESLI KTOS SIE ODKLEIŁ CHWILOWO OD RZECZYWISTOSCI TO POSZYBOWAŁ Z CENA WYSOKO WYSOKO. EFEKT KONCOWY WIELU SUPERTARTACZNIKOW ZOSTAWI SUROWIEC W LESIE I ZAPŁACI KARY BO RYNEK NIE JEST Z GUMY A POLSKA NIE JEST WYSPĄ NA KTOREJ MOZNA DOBROWOLNIE DYKTOWAC CENE WYROBU. MOIM SKOROMNYM ZDANIEM JEST TO KOLEJNY KROK DO LIKWIDACJI WIELU MAŁYCH I ŚREDNICH TARTAKOW:(
na tych aukcjach
Myślę, że właśnie tak będzie. Jedno jest pewne! Taka chora spekulacja nie będzie trwać wiecznie. Ceny wrócą do normalności prawdopodobnie tak szybko jak szybko wystrzeliły w górę. Poczekajmy na załamanie budowlane oraz na powrót dostaw z zachodnich tartaków. Trzeba tylko zwrócic to co wszyscy dostali od państwa. Wszystkie Pfr-y, wszystkie umorzenia kar za niezrealizowanie umów itp. Problem polega na tym, że za każdą złotówkę odbiorą dziesięć, a może i więcej!!
Zobaczcie drewno na świecie tanieje , drewno skandynawskie tanieje . A w Polsce drożeje o ponad 200 procent .
Problem jest w tym miejscu.
https://www.drewno.pl/artykuly/11991,international-paper-sprzedaje-zaklad-w-kwidzynie.html
Okazuje się, że nowi właściciele tej fabryki kupili zakład bez historii zakupów!!!!
To co teraz obserwujemy to kupowanie za wszelką cenę (bo ich stać) i robienie historii.
Poprzedni właściciel oczywiście nie zmarnuje tyle taniego surowca. Mają w planach wywieźć go do nowej fabryki na terenie Federacji Rosyjskiej.
Można teraz tylko sobie przypuszczać , czy zmiana systemu na 70/30 nie była zrobiona pod nowych właściecieli, bo przecież zapłaca dużo więcej i kupią duuużo.
Wszystkie te działania ŚMIERDZĄ na odległość!!!!
Niżej jest to opisane.
Dzisiejsza aukcja swierk s2ap sosna s2ap 600zl i papierowka iglasta 600zl a rowniez brzoza s2a 600ZŁ
generalnie skansenu leśnego organizacji eLPe nie posądzał o sprzyjanie komukolwiek oprócz przejadania Twoich i moich pieniędzy (za duże zatrudnienie, premie za nic, odzież za darmo, deputat). Skansen.
że w takich sprawach decyzje zapadają wyłącznie na szczeblu GDLP.
Niestety premier tego rządu właśnie sprzyja tego typu korporacjom, chyba nie mamy co do tego żadnych wątpliwości!?
Z jednej strony krzyczymy „zablokować export surowca, nas nie stać żeby płacić tyle co do Chin”, a teraz co z tego wyszło? Sami walimy ceny, że aż strach, nikt do Szwecji czy Niemiec nie wywiezie tego za taką kasę.
Jednego możemy być pewni: LP bardzo szybko wprowadzą wolny rynek i pożegnamy się z portalem, bo nie ma co się oszukiwać ale ekonomicznie z ich punktu widzenia te zasady to porażka. Tam władza się zmienia co kilkanaście miesięcy i nikt nie myśli długo falowo, ważne jest tu i teraz więc nie ma sensu sprzedawać tanio jak można to zrobić drogo.
I sami do tego doprowadzimy.
moim zdaniem jest dobrze nawet bardzo dobrze wszyscy maja ręce pełne roboty klienci płaca za produkty dużo co prawda niektorzy marudzą i płacą, nasza mentalność to narzekać narzekać i tak w kółko
jedyny problem to brak rąk do pracy dlatego tez brakuje drewna w nadleśnictwach umowy są nie po realizowane
Uważam, że nikt nie pamięta tak zyskownego roku.
Ale patrząc na swoje podwórko cena kantówki to ok 1400-1500 zł, i co by się nie działo ona w przyszłym roku nie podskoczy znacznie, bo wtedy bardziej będzie się opłacało ją importować.
U mnie średnia cena za drewno wielkowymiarowe na ten rok nie przekroczyła 300 zł, na przyszły jak narazie wychodzi 430, dorzućmy do tego podwyżkę, prądu, paliwa i przede wszystkim ludziom też trzeba będzie dołożyć bo o pracownika coraz trudniej i lepiej utrzymać tych co się ma.
Wiadomo, że nikt nie będzie dokładał do interesu ale jak ktoś „przejadł” tem rok to będzie miał ciężko.
racja kolego, tylko na wiosne ceny były dużo niższe i tak rzecz biorąc to drugie półrocze jest zyskowne. pierwsze to tak samo jak cały zeszły rok. moim zdaniem dużo firm przewaliło ceny na portalu i teraz dobiło jeszcze system i nic dobrego z tego nie będzie. Nawet jak na wiosne była kantówka po 800 a reszte roku 1400 to i tak lepiej niż bedzie w przyszłym roku. przy cenie drewna niech będzie 430 a kantówka 1500 plus rosnące koszty to szału nie będzie. swoją drogą jak się słyszy po ile ludzie obstawiali na portalu i teraz system po 700 to chyba oni nie umią liczyć. ale jak będzie cena wysoko to ci co kupili drogo drewno jakoś na tym wyjdą a ci co kupili mało a taniej więcej zarobią. a jak ceny wyrobu spadną to ci co przepłacili stracą a ci co mają tańsze drewno i tak zarobią.
Dzisiaj poświęciłem trochę czasu na obserwację aukcji najbardziej chodliwego sortymentu czyli sosna wielkowymiarowa no i nic się nie zmieniło dalej jesteśmy debilami i pomimo sporej ilości lat funkcjonowania serwisu e-drwno nic się nie nauczyliśmy 2 min do końca aukcji cena dobra 500zł nagle w 1 minutę robi się 700 a kończy na 760 kupili ci którzy i tak by kupili ci co chcieli zagarnąć wszystko dla siebie musieli odpuścić czyli zjechali pewnie z masą żeby wpuścić kolejne osoby i skończyć dogrywkę
Wniosek z tego jest takie nie ma sensu wchodzić do akcji 2 tyg wcześniej i podbijać cenę nie zachłannie bo i tak nikt ci nie da kupić 2000m3 jak jest wystawione 3000m3 i podczas dogrywki podbijać cenę o 5 zł a nie o 50.I tak jesteśmy frajerami.