Przetargi PL-D pytanie

Wątek forum

13 wpisów
M
Michał

Witam Koledzy,

Gdzie i w jaki sposób w algorytmach zakupu stosowana jest łączna ocena oferty zakupu ( cena + lokalizacja + przerób)? Pytam, gdyż zarówno w regulaminie jaki i prezentacji jako główne kryterium opisana jest ocena uzyskana za kryterium cena ( decyzja 104, paragraf 7 ). Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, gdzie ona ma jakikolwiek wpływ na zakup.

Znacie jakąś firmę, które daje przerób mniejszy niż 100% ?

↩️ 13 wpisów
M
Michał 6 paź 2021, 22:00

Witam Koledzy,

Gdzie i w jaki sposób w algorytmach zakupu stosowana jest łączna ocena oferty zakupu ( cena + lokalizacja + przerób)? Pytam, gdyż zarówno w regulaminie jaki i prezentacji jako główne kryterium opisana jest ocena uzyskana za kryterium cena ( decyzja 104, paragraf 7 ). Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, gdzie ona ma jakikolwiek wpływ na zakup.

Znacie jakąś firmę, które daje przerób mniejszy niż 100% ?

A
Andrzej 7 paź 2021, 10:03

Waga kryterium ceny wynosi 0.85, kryterium lokalizacji 0.075, kryterium przerobu 0.075

A
Andrzej 7 paź 2021, 10:04

Waga kryterium ceny wynosi 0.85, kryterium lokalizacji 0.075, kryterium przerobu 0.075

M
Michał 7 paź 2021, 10:13

Wagi są mi znane. Łącznie mogą dać ocenę 10 jednak, gdzie jest ona brana pod uwagę? Wspomniany paragraf mówi tylko o braniu pod uwagę wartości punktowej uzyskanej w kryterium ceny, czyli ocena 10 przy cenie powyżej wskaźnikowej.

A
Andrzej ↩ Michał 7 paź 2021, 12:31

Sposób oceny zawarty jest w regulaminie sprzedaży par. 3 pkt 16

Ocena łączna sklada się z punktow uzyskanych za cenę x waga + punkty za lokalizację x waga + punkty za przerób x waga.

Czyli przy maksymalnych ocenach :

10x0,85 + 10x0,075+10x0,075 = 10 pkt za całość

M
Michał ↩ Karola 7 paź 2021, 12:38

W jakim regulaminie sprzedaży? Możesz podać link?

Dodatkowo cały czas pytam, gdzie ta "ocena łączna" jest stosowana skoro w decyzji 104 jak wół jest napisane, że przy obłożeniu powyżej dostępnej masy kryterium jest cena, a nie ocena łączna.

A
Andrzej ↩ Michał 7 paź 2021, 13:06

ilość redukowana jest proporcjonalnie w oparciu o ocenę uzyskaną za oferowane ceny. Jeśli dobrze rozumiem im większa cena tym mniejsza redukcja, a ocena 10 będzie dla cen wskaznikowych i wyższych, dalej chyba i tak jest ocena łączna za wszystko. Generalnie to nadal pewników brak. Nic dodać nic ujać.

Decyzja 105 jako zmiana do decyzji 104 http://drewno.zilp.lasy.gov.pl/drewno/decyzja_nr_105_dglp_zmieniajaca_decyzje_nr_104.pdf

M
Michał ↩ Karola 7 paź 2021, 13:44

Dziękuje za odpowiedź. Zdaje się ona być racjonalna, ale w sumie jest to bardzo nieciekawa informacja.

H
handlarz 7 paź 2021, 15:41

bardziej opłaca dostarczyć niż nabijać kieszenie tym złodziejom z sąsiednich nadleśnictw.

P
producent ↩ Karola 7 paź 2021, 16:07

Są dwa warianty , większa i mniejsza suma przypisów . A jeśli jest równa wystawionej ilości to bez wzg. na cenę system przypisze wszystkim po tyle ile zgłosili. Ja tak to rozumiem , bo jest to logiczne, ale czy tak jest ? Czyli nie trzeba by było nabijać pod niebiosa cen , wystarczy przypilnować obłożenie :)

M
Michał ↩ ze stazem 12 letnim 7 paź 2021, 16:36

W przypadku równej zależy od tego jakie ceny dali inni. Jeśli wszyscy minimalną to po równo w innym wypadku decyduje cena.

Z tym obłożeniem to nie tak łatwo. Nie wiem z jakiego regionu Pan jest, ale nie pamiętam zakupów u mnie, gdzie obłożenie było niższe niż 100%. Dodatkowo w zeszłych dwóch latach zaobserwowałem proceder, gdzie w ostatnim dniu widoczne obłożenie oscyluje w granicy 100% żeby później nagle wyskoczyć bardzo wysoko - pewnie wpada jakiś kupiec lub kupcy z dużymi masami.

P
producent 7 paź 2021, 17:12

>>>W przypadku równej zależy od tego jakie ceny dali inni. Jeśli wszyscy minimalną to po równo w innym wypadku decyduje cena.

P
producent ↩ Michał 7 paź 2021, 17:15

Wątek stracony po pierwszym zdaniu ! Dlaczego ???

Wysyłałem dwa razy i dwa razy przeszło tylko jedno zdanie ......

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd