Czy ja dobrze przeczytałem w komunikacie że oferta zakupu może wynosić maksymalnie 35 procent z historii zakupów?
Czy ja dobrze przeczytałem w komunikacie że oferta zakupu może wynosić maksymalnie 35 procent z historii zakupów?
chyba chodzi o 2x35% na każde półrocze czyli 70 % na cały rok
tak dokładnie, już doczytałem. Swoją drogą znów coś nowego i chyba na dobre nam to nie wyjdzie.
Ciekawe które półrocza będą brane do wyliczenia historii przy zakupie na 2 półrocze 2022? Bo jeżeli 4 ostatnie to wyliczą ceny z 2 półroczem 2021, czyli będzie drogo.
Będziesz mieć możliwość złożenia ofert na taką samą ilość jak teraz, ceny minimalne będą takie same. Oni nic nie muszą robić, bo nie masz ceny maksymalnej a to spowoduje że za normalne drewno (S2b, W0, WK) sami będziemy tłuc ceny by dostać 100% ofert, i lasy będą „super” bo oni tanio wystawili, a przemysł sam nagania ceny i nie będzie narzekania.
A jak ma się sprawa potencjalny wynik i obłożenie będzie widoczne?
Potencjalny wynik, tak jak w poprzednich latach tzn. żeby nie obciążać serwerów ostatniego dnia napewno nie.
Zrobi się aukcja systemowa tylko na płd, będziemy przebijać ceny do momentu aż ktoś nie powie pas. Super
tylko musi być nie więcej jak 100% obłożenia. Ja z kolegami z innych tartaków tak robimy i od 3 lat mamy większość kłody sosnowej po cenie minimalnej. Tyle że trzeba ostatniego wieczora przenieść część ofert do nieulubionych nadleśnictw, ale lepiej kupić nie tam gdzie chcesz, niż w ogóle nie kupić, lub kupić drogo.
Jest to możliwe jeśli poprzekłada się część ofert na inne nadleśnictwa tak, że jest równo 100% obłożenia ofert. Nie da się tego zrobić w każdym sortymencie, ale w kłodzie sosnowej jest to już przetestowane i działa. Tyle, że część masy kupuje się nie tam gdzie by się chciało.
BUTA ZIELONEJ SZARAŃCZY JAK RÓWNIEŻ ZERA SIĘGNEŁA ZENITU